Ejercicio Text 1 · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2024
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2024)
Enunciado
COMPREHENSION (4 points)
CHOOSE TEXT 1 OR TEXT 2 AND ANSWER ALL THE QUESTIONS FROM THAT TEXT ONLY.
TEXT 1: THE 30-MILLION-DOLLAR SANDWICH
1 During the sixties, the United States was locked in a race with the Soviet Union for dominance in space. The question became
2 who would get to the Moon first. In March 1965, NASA launched the spaceship Gemini 3 to develop space travel techniques in
3 weightless conditions. It was the first U.S. mission to carry two astronauts —John Young and his crewmate, Gus Grissom.
4 As the frozen meals that NASA had selected were not exactly appetizing to Young’s palate, he slipped a beef sandwich into
5 his pocket just before the spaceship was launched. Two days later at lunchtime, Young shared a bite of his hidden sandwich with
6 Grissom. Suddenly, breadcrumbs started floating around due to the lack of gravity, putting at risk the pieces of equipment that kept
7 the 30-million spacecraft running. Aware of the serious threat, the astronauts opted to put the sandwich away and continued their
8 mission with crumbs floating around the cabin.
9 Young’s special menu didn’t cause any harm but it became a bigger issue back on Earth, resulting in an official review to
10 discuss the incident. Young was given an official reprimand, the first ever for a NASA member. He eventually regretted taking the
11 sandwich to space, but he later wrote that he didn’t think it was such a big deal. Firstly, because to his knowledge, it wasn’t even
12 the first “illegal” sandwich but the third. And secondly, he joked, it didn’t even have mustard!
13 While the infamous sandwich is no longer available, a similar one, preserved in acrylic, is on display at the Grissom Memorial
14 Museum. It immortalizes the historic moment when an astronaut dared to eat a beef sandwich in space.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text,...
()
2.
According to the text, Young managed to...
()
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
NASA made inquiries into the sandwich affair.
TRUE
FALSE
4.
Young apologised right away for what he had done.
TRUE
FALSE
5.
According to Young, no one had ever dared to do what he did.
TRUE
FALSE
6.
The remains of the sandwich are exhibited for visitors to see.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, ...
Solución: (a) Young was reprehended because of the sandwich.
2. According to the text, Young managed to...
Solución: (b) keep on with the mission work.
3. NASA made inquiries into the sandwich affair.
Solución: TRUE (lines 9-10) “(Young’s special menu didn’t cause any harm but it became a bigger issue back on Earth,) resulting in an official review to discuss the incident.”
4. Young apologised right away for what he had done.
Solución: FALSE (lines 10-11) “He eventually regretted taking the sandwich to space(, but he later wrote that he didn't think it was such a big deal).”
5. According to Young, no one had ever dared to do what he did.
Solución: FALSE (lines 11-12) “(Firstly, because to his knowledge,) it wasn’t even the first ‘illegal’ sandwich but the third.”
6. The remains of the sandwich are exhibited for visitors to see.
Solución: FALSE (lines 13-14) “While the infamous sandwich is no longer available, a similar one, preserved in acrylic, is on display at the Grissom Memorial Museum.”
7.1. ONE SYNONYM FOR: “yummy” (adjective)
Solución: appetizing / appetising
7.2. ONE SYNONYM FOR: “conscious” (adjective)
Solución: aware
8.1. ONE WORD MEANING: “to cause someone or something to be remembered for a very long time.”
Solución: immortalize / immortalizes / immortalise / immortalises
8.2. ONE WORD MEANING: “to say something funny to make people laugh.”
Solución: joked / joke
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024 · Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2024 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A · Ordinaria Suplente 2 2025
- Bloque A · Ordinaria Titular (Acceso) 2025
- Bloque A · Ordinaria Titular (Admisión) 2025
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Reserva 2024
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Reserva 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Suplente 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2024
- Ejercicio Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024
- Ejercicio Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2024