Bloque A - Texto 1 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2021)
Enunciado
TEXT 1: IBERIAN LYNX COMES TO TOWN
1 The Iberian Lynx remains an endangered species, rarely seen by the general public and remaining only in a very few areas of the
2 Spanish countryside, as efforts continue to protect it and increase the number of breeding pairs in the wild. The lynx generally hides
3 away from humans and with very good reason, since eradication of its habitat, farming, roads and hunters are the main causes why
4 this magnificent animal is endangered in the first place.
5 So, residents of Rociana del Condado in Huelva (near Doñana Park) were both surprised and excited when a young adult male was
6 spotted running through the streets of the town on a Friday morning. News of its sighting spread rapidly and villagers gathered to try
7 and capture a photograph of the lynx once it settled down by the church at the centre of the town.
8 Local police called technicians from El Acebuche Breeding Centre and agents from Seprona (Nature Protection Service), who managed
9 to capture the animal two hours after it was first sighted. The young male appeared to be one year old and was not microchipped, which
10 means that its birth had not been recorded as part of the programme to protect the species in the nearby Doñana Park.
11 After an initial check-up, the lynx was transferred to the Endangered Species Recovery Centre and will remain there until the final
12 results of the tests, after which it can be tagged and released into the wild.
13 The organisations involved in saving the feline from extinction say that numbers are still very low, their aspiration being to achieve a
14 move to the classification of "vulnerable" species rather than "endangered" within the next five years.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
According to the text, the lynx...
2.
According to the text, local police...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Lynxes are usually afraid of people.
TRUE
FALSE
4.
Local neighbours were astonished when they saw the specimen.
TRUE
FALSE
5.
Just a few residents were aware of the incident.
TRUE
FALSE
6.
Conservationists wish lynxes were less threatened in the future.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, the lynx...
Solución: (a) faces extinction due to a combination of threats.
2. According to the text, local police...
Solución: (b) were aided by Seprona agents.
3. Lynxes are usually afraid of people. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
3. Justification: Lynxes are usually afraid of people.
Solución: "The lynx generally hides away from humans (and with very good reason)." (lines 2-3)
4. Local neighbours were astonished when they saw the specimen. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
4. Justification: Local neighbours were astonished when they saw the specimen.
Solución: "So, residents of Rociana del Condado in Huelva (near Doñana Park) were both surprised and excited (when a young adult male was spotted running through the streets of the town on a Friday morning)." (line 5)
5. Just a few residents were aware of the incident. (TRUE/FALSE)
Solución: FALSE
5. Justification: Just a few residents were aware of the incident.
Solución: "News of its sighting spread rapidly (... town)." (line 6)
6. Conservationists wish lynxes were less threatened in the future. (TRUE/FALSE)
Solución: TRUE
6. Justification: Conservationists wish lynxes were less threatened in the future.
Solución: "(The organisations involved in saving the feline from extinction say that numbers are still very low,) their aspiration being to achieve a move to the classification of 'vulnerable' species rather than 'endangered' within the next five years." (lines 13-14)
7.1. ONE OPPOSITE FOR "lower" (verb)
Solución: increase
7.2. ONE SYNONYM FOR "impressive" (adjective)
Solución: magnificent
8.1. ONE WORD MEANING "to come together in a group"
Solución: gather / gathered
8.2. ONE WORD MEANING "let go; set free from confinement"
Solución: release / released
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021 · Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Text 1 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen E 2020