Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Acceso) 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Acceso) (2021)
Enunciado
TEXT 2: LITERATURE TO THE PEOPLE
1 The public plazas in Grenoble, France, might appear to be a prototypical European panorama of outdoor cafes, people walking, and
2 picturesque historic architecture. But the city has recently installed a handful of vending machines that, rather than snacks, dispense
3 short stories in an effort to change the way people kill time. Instead of checking Twitter or playing videogames, the city's residents may
4 discover a new story from the publisher Short Édition.
5 The vending machines can be used for free and operate 24 hours a day. Simply decide how long of a story you'd like (one, three, or
6 five minutes), press the corresponding button, grab the printout and start reading. Currently, there are 600 short stories in the
7 dispensers, which represent the best written works on Short Édition according to its community of 141,000 subscribers and 1,100
8 authors.
9 Quentin Plepé, co-founder of Short Édition, and his team came up with the idea a couple of years ago as they were standing around
10 a snack machine in their office. What if the same concept could be applied to literature, they wondered. After two years of development,
11 they finally launched their design. "The city council got involved from the beginning. What they really liked was the fact that the
12 dispensers distribute culture through the city in an original way," Plepé says. "Stories are an important part of our life. More and more
13 people don't take the time anymore to sit and read a book. This is a way to have a little 'bite' of a story, just for a couple of minutes,"
14 concludes Plepé.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
Short story dispensers have been installed in Grenoble to...
10.
These short story dispensers...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
In order to use short story dispensers, you need to pay a subscription to Short Édition.
12.
Readers can choose the length of their stories.
13.
Quentin Plepé's team developed a project proposed by the council of Grenoble.
14.
The city council regarded the initiative as innovative.
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
ONE SYNONYM FOR "push" (verb).
15.2.
ONE SYNONYM FOR "attempt" (noun).
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
ONE WORD MEANING "an act of cutting or breaking something using your teeth".
16.2.
ONE WORD MEANING "pretty and interesting in an old-fashioned way".

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. Short story dispensers have been installed in Grenoble to...
Solución: (b) provide people with a free read.
10. These short story dispensers...
Solución: (c) try to change people's habits in this city.
11. In order to use short story dispensers, you need to pay a subscription to Short Édition. Justification:
Solución: FALSE (line 5) "The vending machines can be used for free (...day)."
12. Readers can choose the length of their stories. Justification:
Solución: TRUE (line 5) "Simply decide how long of a story you'd like (...reading)."
13. Quentin Plepé's team developed a project proposed by the council of Grenoble. Justification:
Solución: FALSE (line 9) "Quentin Plepé, co-founder of Short Édition, and his team came up with the idea (a couple of years ago as they were standing around a snack machine in their office)." // (line 11) "The city council got involved from the beginning."
14. The city council regarded the initiative as innovative. Justification:
Solución: TRUE (lines 11-12) "What they really liked was the fact that the dispensers distribute culture through the city in an original way."
15.1. ONE SYNONYM FOR "push" (verb).
Solución: press
15.2. ONE SYNONYM FOR "attempt" (noun).
Solución: effort
16.1. ONE WORD MEANING "an act of cutting or breaking something using your teeth".
Solución: bite
16.2. ONE WORD MEANING "pretty and interesting in an old-fashioned way".
Solución: picturesque
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021 · Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Text 1 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 2 · Examen E 2020
- Bloque A - Text 1 · Examen F 2020