Bloque A - Text 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Suplente 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Suplente (2021)
Enunciado
TEXT 2: CULTURAL DIFFERENCES
1 Consider this situation: Sarah is an American teenager and her family recently moved to Japan, where her father has been transferred
2 for work. Sarah is finding life in the big city of Tokyo rather overwhelming, but she is trying to get settled and make friends. One of her
3 biggest adjustment challenges has been related to school. There are many new rules and rituals, considerably more than she had
4 experienced in the United States. For example, in Japan she must wear a uniform, while in the US she did not. At her Japanese school,
5 they not only wear the same uniform, but also all students of a certain grade level wear the same indoor shoes. Her classmates seem
6 to like wearing identical clothes, but Sarah feels like she has lost a significant portion of her ability to express herself.
7 Another challenge for Sarah is the fact that, every day after school, all students work together to clean up their classroom and the
8 school hallways. Sarah doesn't generally mind cleaning, but it is the last thing she wants to do after a long day at school, and she
9 frequently gets frustrated and upset by the additional activity. Finally, the school year began with a one-hour ceremony. While Sarah
10 had gotten bored and tired of standing so long, her classmates seemed to really enjoy the event.
11 What is going on? Why do people from other cultures behave and think differently? According to Professor Hofstede's “Cultural
12 Dimensions Theory,” discrepancies in behavior can be explained by cultural differences, taking into account that “national culture
13 cannot be changed, but you should understand and respect it.”
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9. Sarah thinks that wearing a uniform...
10. The opening school ceremony...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Sarah is struggling to get used to her new life in Tokyo.
TRUE
FALSE
12.
Uniforms were compulsory at Sarah's previous school.
TRUE
FALSE
13.
At her Japanese school, every student clears up their own desk only.
TRUE
FALSE
14.
After classes, Sarah is not in the mood for tidying up.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. Sarah thinks that wearing a uniform...
Solución: (a) is limiting her personality.
10. The opening school ceremony...
Solución: (d) was dull and exhausting for Sarah.
11. Sarah is struggling to get used to her new life in Tokyo.
Solución: TRUE: "Sarah is finding life in the big city of Tokyo rather overwhelming, but she is trying to get settled and make friends." (line 2)
12. Uniforms were compulsory at Sarah's previous school.
Solución: FALSE: "(For example,) in Japan she must wear a uniform, while in the US she did not." (line 4)
13. At her Japanese school, every student clears up their own desk only.
Solución: FALSE: "(Another...,) all students work together to clean up their classroom and the school hallways." (lines 7-8)
14. After classes, Sarah is not in the mood for tidying up.
Solución: TRUE: "Sarah doesn't generally mind cleaning, but it is the last thing she wants to do after a long day at school, and she frequently gets frustrated and upset by the additional activity." (lines 8-9)
15.1. ONE SYNONYM FOR “adaptation” (noun).
Solución: adjustment
15.2. ONE SYNONYM FOR “part” (noun).
Solución: portion
16.1. ONE WORD MEANING “a task that is stimulating or difficult to accomplish”.
Solución: challenge / challenges
16.2. ONE WORD MEANING “the way in which one acts; manner of conducting oneself”.
Solución: behavior / behaviour
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021 · Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Text 1 · Examen E 2020