Opción B - I * COMPREHENSION · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Suplente 2019

Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Suplente (2019)

Enunciado

OPTION B: MARY POPPINS: WHY WE NEED A SPOONFUL OF SUGAR MORE THAN EVER

1 It is well known that PL Travers, who wrote the original Mary Poppins books, hated the 1964 Disney film adaptation. The author

2 seems to have got angry about the animation, the Hollywood version of Edwardian England, the pompousness of the songs and the

3 presentation of Mrs. Banks as a suffragette. The makers of the new film ('Mary Poppins Returns', 2018) say they want to reintroduce

4 joy at a particularly grey moment in history, but with Poppins it was never a question of joy.

5 The original Poppins is not the nice version with whom most of us are familiar, but a far darker, more irregular creature: she is

6 impatient, indignant and even incredulous when presented with the weakness of others. Poppins is a woman aware of the limitations

7 of people, and while she is sent to the Banks home to comfort sad children it is also her mission to critique some key English values:

8 coldness as a vehicle for stability, adherence to tradition and emotional distance as virtues.

9 What is it she teaches the children? Empathy, mindfulness, a determination to win, tidiness, not to worry about whether or not they

10 are liked, and to simultaneously believe and not believe what they see. As in the books, in the 2018 film Mary Poppins denies to the

11 children that magic things have happened, inculcating scepticism and encouraging them to have their own point of view.

12 For all her apparent invulnerability, Poppins shows regret at the end of the movie in a tender moment with her talking umbrella.

13 She does not have a love interest, which in the context of Hollywood heroines might be considered the most radical thing about her.

I * COMPREHENSION (4 points)

CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)

1.

According to the text, PL Travers...

2.

According to the text, in the original books Mary Poppins...

ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)

.

7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

7.1.

7.2.

8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)

8.1.

8.2.

Enunciado: Opción B - I * COMPREHENSION · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Suplente 2019

Solución

Según los criterios oficiales de corrección

1. According to the text, PL Travers...

Solución: b) disapproved of the Disney adaptation.

2. According to the text, in the original books Mary Poppins...

Solución: c) was not as charming as in the movie.

3-6 True / False questions

Solución: 3. FALSE; 4. FALSE; 5. TRUE; 6. TRUE

3. The filmmakers wanted to make a very dark film. (Justification)

Solución: "The makers of the new film (Mary Poppins Returns, 2018) say they want to reintroduce joy..." (lines 3-4)

4. The original Mary Poppins was very understanding about people’s limitations. (Justification)

Solución: "she is impatient, indignant and even incredulous when presented with the weakness of others." (lines 5-6)

5. In the books, Mary Poppins takes a critical view of English society. (Justification)

Solución: "... it is also her mission to critique some key English values." (line 7)

6. In the new film, Mary Poppins teaches the children to be sceptical. (Justification)

Solución: "... to simultaneously believe and not believe what they see" / "...Mary Poppins denies to the children that magic things have happened, inculcating scepticism and encouraging them to have their own point of view." (lines 10-11)

7.1. ONE OPPOSITE FOR “strength” (noun).

Solución: weakness

7.2. ONE SYNONYM FOR “happiness” (noun).

Solución: joy

8.1. ONE WORD MEANING “the ability to understand or share the feelings of another person.”

Solución: empathy

8.2. ONE WORD MEANING “the quality of being neat and clean.”

Solución: tidiness

La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium

Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.

‹ Opción A - I * COMPREHENSION · Ordinaria Suplente 2019 · Ejercicio Fase de Admisión - Opción A - I * Comprehension · Ordinaria Titular (Admisión) 2 2019 ›

Más ejercicios de Comprensión Lectora