Opción B - I. Comprehension · Inglés PAU Andalucía Extraordinaria Suplente 2019
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Extraordinaria Suplente (2019)
Enunciado
OPTION B: LANDING ON THE MOON
1 When spaceflight Apollo 11 landed on the Moon on July 20, 1969, NASA told mission commander Neil Armstrong and pilot Buzz
2 Aldrin to take a nap. But Armstrong answered, ‘I’ve spent years preparing for this moment. After traveling 400,000 km, I’ve landed on
3 the Moon with some difficulty, and now you’re asking me to sleep?’ The US wanted the whole of America to be watching when
4 Armstrong took the epic step. Hence the request that he should do it at a time when most Americans were likely to be in front of their
5 TV sets. But both astronauts refused to sleep and took photos of the lunar landscape. Six hours later, NASA gave them permission to
6 leave the Eagle space capsule.
7 Carlos González was the communications controller for the legendary Apollo 11 spaceflight, working at a monitoring station in
8 Madrid alongside Spanish engineer José Manuel Grandela. They had access to the astronauts’ vital signs, and González recalls that
9 Armstrong’s pulse rate increased while he was having trouble leaving the capsule. When he finally managed to get out, Armstrong
10 uttered the immortal line: ‘One small step for man, one giant leap for mankind.’
11 The mission was an important milestone for the US in its space race with the USSR, but just over three years later the project was
12 put on hold. It has been over 45 years since a human last set foot on the Moon. Although the trips were far from easy, the Moon
13 landings between 1969 and 1972 helped generate many inventions in the realms of engineering, computing, materials and fuel, which
14 today benefit all of humankind.
I * COMPREHENSION (4 points)
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1.
NASA told the astronauts to go to sleep right after landing because...
2.
Carlos González and José Manuel Grandela...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Armstrong didn’t want to rest because he was too excited to wait.
TRUE
FALSE
4.
Armstrong experienced some difficulties when getting out of the capsule.
TRUE
FALSE
5.
According to the text, humans have not walked on the Moon for the past 45 years.
TRUE
FALSE
6.
Moon landings have not been helpful for humanity.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. NASA told the astronauts to go to sleep right after landing because...
Solución: b) most Americans were not watching TV at that time.
2. Carlos González and José Manuel Grandela...
Solución: c) could monitor the astronauts’ vital signs.
3. Armstrong didn’t want to rest because he was too excited to wait.
Solución: TRUE: ‘But Armstrong answered: ‘I’ve spent years preparing for this moment. After traveling 400,000 km, I’ve landed on the Moon with some difficulty, and now you’re asking me to sleep?’’ (lines 2-3)
4. Armstrong experienced some difficulties when getting out of the capsule.
Solución: TRUE: ‘... Armstrong’s pulse rate increased while he was having trouble leaving the capsule.’ (line 9)
5. According to the text, humans have not walked on the Moon for the past 45 years.
Solución: TRUE: ‘It has been over 45 years since a human last set foot on the Moon.’ (line 12)
6. Moon landings have not been helpful for humanity.
Solución: FALSE: ‘... the Moon landings (between 1969 and 1972 helped generate many inventions in the realms of engineering, computing, materials and fuel, which) today benefit all of humankind.’ (lines 12-14)
7.1. ONE OPPOSITE FOR “accept” (verb):
Solución: refuse / refused
7.2. ONE SYNONYM FOR “remember” (verb):
Solución: recall / recalls
8.1. ONE WORD MEANING ‘a short sleep, especially during the day’:
Solución: nap
8.2. ONE WORD MEANING ‘a jump, especially one that is long or high’:
Solución: leap
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Opción A - I. Comprehension · Extraordinaria Suplente 2019 · Opción A - I * COMPREHENSION · Ordinaria Suplente 2019 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Text 1 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva Z (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva Z (Admisión) 2020
- Opción A - I. Comprehension · Extraordinaria Suplente 2019
- Opción A - I * COMPREHENSION · Ordinaria Suplente 2019
- Opción B - I * COMPREHENSION · Ordinaria Suplente 2019
- Ejercicio Fase de Admisión - Opción A - I * Comprehension · Ordinaria Titular (Admisión) 2 2019
- Ejercicio Fase de Admisión - Opción B - I * Comprehension · Ordinaria Titular (Admisión) 2 2019
- Ejercicio Fase de Acceso - Opción A - I * Comprehension · Ordinaria Titular (Admisión) 2 2019