Bloque A - Texto 2 · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Reserva 2021
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Reserva (2021)
Enunciado
TEXT 2: THE AGED WOMAN
1 Long ago, a poor farmer lived with his aged mother in the land of a tyrannical leader who disliked weak and sick people. One day,
2 the ruler decided that old people had to die. Though the farmer loved his mother deeply, he couldn’t disobey an order from the governor
3 and so, with a heavy heart, he led his mother to the desolate mountain summit known as Obatsuyama (meaning “abandoning of the
4 aged”).
5 Along the journey, the farmer had trouble navigating the difficult paths of the mountain and his mother grew anxious at the thought
6 of her son getting lost and dying on his return. Going unnoticed by her son, she decided to make a way for him to follow by breaking
7 twigs off the trees and throwing them along the path. At last, she revealed what she had done and the farmer, moved by her actions,
8 proclaimed that he would not leave her there and both would go back to die together.
9 The farmer hid his mother at home and for a time it seemed that all was peaceful. However, again the governor ordered something
10 unreasonable: the people had to make a rope of ashes. When the woman heard the news, and with the wisdom cultivated throughout
11 her years, she asked her son to make a rope of straw and burn it on a large flat stone.
12 The governor heard what the farmer had done and wanted to know where he had acquired such wisdom. It was then that the poor
13 man revealed the whole story. The governor listened and finally recognized that the land needed more than the strength and vitality of
14 young people and abolished his cruel laws.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9.
The governor of the land…
10.
The story suggests that…
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
.
TRUE
FALSE
FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. The governor of the land…
Solución: (d) was at first cruel to old people.
10. The story suggests that…
Solución: (b) old people are also needed in society.
11. The farmer knew the way to the summit of Obatsuyama well.
Solución: FALSE: "Along the journey, the farmer had trouble navigating the difficult paths of the mountain (and... return)." (line 5)
12. The farmer saw his mother break twigs from the trees.
Solución: FALSE: "Going unnoticed by her son, (she decided to make a way for him to follow by breaking twigs off the trees and throwing them along the path.)" (line 6)
13. After the journey to the summit, the farmer kept his mother out of sight.
Solución: TRUE: "The farmer hid his mother at home (and for a time it seemed that all was peaceful)." (line 9)
14. The aged woman burnt straw on a stone.
Solución: FALSE: "She asked her son to make a rope of straw and burn it on a large flat stone." (line 11)
15.1. ONE SYNONYM FOR “uninhabited” (adjective).
Solución: desolate
15.2. ONE SYNONYM FOR “illogical” (adjective).
Solución: unreasonable
16.1. ONE WORD MEANING “not involving war or violence”.
Solución: peaceful
16.2. ONE WORD MEANING “the quality of having experience, knowledge and good judgment”.
Solución: wisdom
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021 · Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Reserva 2021
- Bloque A - Text 1 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Text 2 · Ordinaria Suplente 2021
- Bloque A - Texto 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Bloque A - Texto 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2021
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Admisión) 2021