Bloque A - Text 2 · Inglés PAU Andalucía Reserva X (Acceso) 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Reserva X (Acceso) (2020)
Enunciado
TEXT 2: FIRST VOYAGE AROUND THE WORLD
1 On September 20, 1519, the Portuguese explorer Ferdinand Magellan set out on what was to become the first circumnavigation of the world. The expedition revolutionized world trade and wrote Magellan's name into the history books.
3 Magellan set sail from Spain with a fleet of five ships, but he himself only made it halfway around the world, as he was killed in battle in the Philippines. Only one of the ships completed the three-year circumnavigation, guided by Juan Sebastián Elcano, a Spanish officer.
6 On the 500th anniversary of the expedition's departure, Spain wants to reassert its own role, and that of Elcano. "The focus has always been on Magellan, but everybody should know that this was the project of the Spanish king, Charles I, financed with Spanish money and completed by a Spanish navigator whose role has unfortunately been forgotten", said the president of Spain's Royal Academy of History. "This commemoration should absolutely serve to rebalance the relationship between Magellan and Elcano", the president added.
11 After a diplomatic dispute, Portugal and Spain both submitted a joint application to UNESCO to honor the circumnavigation route. Over the coming three years, the two countries are organizing dozens of events, some of them together, including exhibitions in Seville and Porto. A celebration has already been held in Sanlúcar de Barrameda, the port where the expedition set off from.
14 The commemoration events in both Spain and Portugal will mostly focus on the achievements of Magellan and Elcano. However, the three-year journey also contained episodes of violent conflict between the navigators and local people. Lapu-Lapu, the ruler whose troops killed Magellan, is celebrated in the Philippines as a hero of resistance to European imperialism.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
9. Magellan died...
10. New routes for trading...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
11.
Elcano finished the expedition with the whole fleet.
TRUE
FALSE
12.
The Crown of Spain sponsored the expedition.
TRUE
FALSE
13.
Portugal and Spain have argued about the celebration of the journey.
TRUE
FALSE
14.
Magellan is celebrated as a conqueror in the Philippines.
TRUE
FALSE
15. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
15.1.
15.2.
16. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
16.1.
16.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
9. Magellan died...
Solución: b) in the middle of the journey.
10. New routes for trading...
Solución: d) started after the expedition.
11. Elcano finished the expedition with the whole fleet. Justification:
Solución: FALSE (lines 4-5) "Only one of the ships completed the three-year circumnavigation, guided by Juan Sebastián Elcano, a Spanish officer."
12. The Crown of Spain sponsored the expedition. Justification:
Solución: TRUE (lines 7-8) "...this was the project of the Spanish king, Charles I, financed with Spanish money"
13. Portugal and Spain have argued about the celebration of the journey. Justification:
Solución: TRUE (lines 11-12) "After a diplomatic dispute, (Portugal and Spain submitted a joint application to UNESCO to honor the circumnavigation route.)"
14. Magellan is celebrated as a conqueror in the Philippines. Justification:
Solución: FALSE (lines 15-16) "Lapu-Lapu, the ruler whose troops killed Magellan, is celebrated in the Philippines as a hero of resistance to European imperialism."
15.1. ONE OPPOSITE FOR "arrival" (noun)
Solución: departure
15.2. ONE SYNONYM FOR "accomplishment" (noun)
Solución: achievement / achievements
16.1. ONE WORD MEANING "a formal written request for something"
Solución: application
16.2. ONE WORD MEANING "to concentrate on, to pay particular attention to"
Solución: focus / focus on
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Bloque A - Text 1 · Reserva X (Acceso) 2020 · Bloque A - Text 1 · Reserva Z (Admisión) 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 1: A Cheese that Tastes of Future · Ordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 2: K(orean)-Pop · Ordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva Z (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva Z (Admisión) 2020
- Opción A - I. Comprehension · Extraordinaria Suplente 2019
- Opción B - I. Comprehension · Extraordinaria Suplente 2019
- Opción A - I * COMPREHENSION · Ordinaria Suplente 2019