Ejercicio Text 1: A Cheese that Tastes of Future · Inglés PAU Andalucía Ordinaria Titular (Admisión) 2020
Tema: Comprensión Lectora · Del examen Ordinaria Titular (Admisión) (2020)
Enunciado
TEXT 1: A CHEESE THAT TASTES OF FUTURE
1 Jordi Benages is a young shepherd in the small Spanish village of Xert who dreamed of reducing the environmental footprint
2 of cattle farming by making sheep’s cheese with solar power. His dream began to take shape in his family farm after he got the
3 necessary financial support from a crowd-funding campaign on an internet-based platform specialized in projects that respect and
4 protect the environment.
5 The initial goal of the campaign was to raise €6,900 to buy and install solar equipment. But in just over a month it has raised
6 €7,200 from 148 sponsors. The donations are being rewarded with a wide range of prizes, including a day for two in the village to
7 experience the ins and outs of cattle farming, workshops on milking sheep and artisan cheese making, and a traditional local lunch
8 consisting of barbecued organic lamb. When asked why he resorted to crowdfunding, Jordi answers that he wanted young people
9 to become interested in farming. "It’s profitable work that brings more pleasure than sacrifices", says Benages, who is more than
10 convinced that rural life and entrepreneurship are not mutually exclusive. Furthermore, he adds, it can provide a solution to Spain’s
11 depopulation problem.
12 And then Benages is very concerned about the environment. He argues that small-scale family farming is necessary for
13 sustainable land management. Shepherding and livestock farming, he says, help to prevent fires and guarantee the biodiversity of
14 the land. He therefore warns that the importance of the traditional role of shepherd should not be underestimated.
15 From now on, Jordi’s cheese will be the result not only of past wisdom but also of sustainable technology, which will reduce its
16 mark on the planet to its distinctive flavor.
CHOOSE AND WRITE THE CORRECT OPTION (A, B, C or D). (0.5 points each)
1. According to the text, people who donated money to Jordi Benages’s crowd-funding campaign...
2. According to the text, solar energy will allow Benages...
ARE THESE STATEMENTS TRUE OR FALSE? JUSTIFY YOUR ANSWERS WITH THE PRECISE WORDS OR PHRASES FROM THE TEXT, OR USE YOUR OWN WORDS. (0.5 points each)
3.
Benages raised funds through a site specialized in small family-owned businesses.
TRUE
FALSE
4.
Benages believes that rural life is compatible with business.
TRUE
FALSE
5.
Benages thinks that successful rural businesses may contribute to emptying Spanish villages.
TRUE
FALSE
6.
According to Benages, shepherds are important.
TRUE
FALSE
7. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
7.1.
7.2.
8. FIND IN THE TEXT: (0.5 points)
8.1.
8.2.

Solución
Según los criterios oficiales de corrección
1. According to the text, people who donated money to Jordi Benages’s crowd-funding campaign...
Solución: (a) may spend some time in the village.
2. According to the text, solar energy will allow Benages...
Solución: (d) to protect the environment.
3. Benages raised funds through a site specialized in small family-owned businesses.
Solución: FALSE (lines 2-4) "he got the necessary financial support from a crowd-funding campaign on an internet-based platform specialized in projects that respect and protect the environment."
4. Benages believes that rural life is compatible with business.
Solución: TRUE (lines 9-10) "(...) who is more than convinced that rural life and entrepreneurship are not mutually exclusive."
5. Benages thinks that successful rural businesses may contribute to emptying Spanish villages.
Solución: FALSE (lines 10-11) "it can provide a solution to Spain’s depopulation problem."
6. According to Benages, shepherds are important.
Solución: TRUE (lines 13-14) "Shepherding and livestock farming, he says, help to prevent fires and guarantee the biodiversity of the land." // "He therefore warns that the importance of the traditional role of shepherd should not be underestimated."
7.1. ONE SYNONYM FOR "avoid" (verb)
Solución: prevent
7.2. ONE OPPOSITE FOR "overvalued" (adjective)
Solución: underestimated
8.1. ONE WORD MEANING "capable of being maintained with minimal long-term effect on the environment"
Solución: sustainable
8.2. ONE WORD MEANING "accumulated knowledge or erudition"
Solución: wisdom
La explicación paso a paso, hecha con IA, es Premium. Premium
Resuélvelo aquí mismo: corrección automática, pistas y solución paso a paso.
‹ Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020 · Ejercicio Text 2: K(orean)-Pop · Ordinaria Titular (Admisión) 2020 ›
Más ejercicios de Comprensión Lectora
- Ejercicio Text 2: Spanish Guiri · Examen H 2020
- Bloque A - Text 1 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Extraordinaria Titular (Admisión) 2020
- Ejercicio Text 1 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 2 · Ordinaria Titular (Acceso) 2020
- Ejercicio Text 2: K(orean)-Pop · Ordinaria Titular (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva X (Acceso) 2020
- Bloque A - Text 1 · Reserva Z (Admisión) 2020
- Bloque A - Text 2 · Reserva Z (Admisión) 2020