Antologia de Contes Catalans

Antologia de contes i un assaig en llengua catalana per a estudiants de 4t d'ESO.

Llengua Catalana i Literatura · 4t curs

80 pàgines · 5 temes · 25 flashcards · 25 preguntes tipus test

Índex

  1. 1. Atzar de Joan Fuster · p. 1-5
  2. 2. Lo Mariner de Sant Pau de Jacint Verdaguer · p. 6-8
  3. 3. Qui no et conega que et compre de Jacint Verdaguer · p. 9
  4. 4. Regal d'aniversari de Pere Calders · p. 10-13
  5. 5. En començar el dia de Pere Calders · p. 14-15

1. Atzar de Joan Fuster

Flashcards

Quin personatge històric utilitza Joan Fuster per il·lustrar la influència de l'atzar en la història?
Cleopatra
Què destaca Joan Fuster com a fonamental per entendre la dinàmica social?
L'anatomia econòmica i la diversificació en grups i classes
A què compara Joan Fuster els líders polítics en relació amb les forces socials?
A persones que tripulen una institució sostinguda per forces reals
Què implica la metàfora del 'nas de Cleòpatra' segons Fuster?
Que característiques individuals poden tenir un impacte significatiu en la història

Preguntes tipus test

  1. Quin factor històric Joan Fuster utilitza com a exemple per il·lustrar la importància de l'atzar en els esdeveniments?
    • a) La Revolució Francesa
    • b) El nas de Cleopatra
    • c) La caiguda de l'Imperi Romà
    • d) La Guerra Freda

    Resposta: b) El nas de Cleopatra. Joan Fuster utilitza l'anècdota del nas de Cleopatra per destacar com un element aparentment trivial pot influir significativament en els esdeveniments històrics.

  2. Segons Joan Fuster, quin aspecte de la societat hauria de ser considerat com a matèria bàsica en els estudis d'història?
    • a) Les batalles i els tractats internacionals
    • b) La dinàmica social i econòmica
    • c) Les biografies dels líders polítics
    • d) Els embulls palatins i les intrigues reials

    Resposta: b) La dinàmica social i econòmica. Fuster argumenta que la dinàmica social, incloent l'anatomia econòmica, la diversificació en grups i classes, i les tècniques de producció, és fonamental per entendre la història.

  3. Quin canvi metodològic destaca Fuster que han experimentat els historiadors en la seva aproximació a l'estudi de la història?
    • a) Han deixat de banda l'anàlisi dels fets econòmics.
    • b) Han començat a ignorar les figures polítiques.
    • c) Han passat de centrar-se en les intimitats dels palaus a estudiar els fets obscurs de la dinàmica social.
    • d) Han tornat a donar importància als esdeveniments bèl·lics.

    Resposta: c) Han passat de centrar-se en les intimitats dels palaus a estudiar els fets obscurs de la dinàmica social.. Fuster assenyala que els historiadors han evolucionat des d'una focalització en les figures i esdeveniments polítics cap a un interès en els processos socials i econòmics que constitueixen la trama vertadera de la dinàmica social.

2. Lo Mariner de Sant Pau de Jacint Verdaguer

Flashcards

D'on era originari el mariner de Sant Pau?
De la Maresma de l'Empordà.
Què li va passar al mariner que el va fer allunyar-se del mar?
Va perdre la seva fortuna i la seva família en una tempesta.
Què va fer el mariner amb el rem que va trobar?
El va utilitzar per preguntar a la gent què era i decidir on establir-se.
Com es diu la masia que va fundar el fill del mariner?
Lo Mariner de Sant Pau.

Preguntes tipus test

  1. Quin ofici tenia el fundador de la masia 'Lo Mariner de Sant Pau' abans d'establir-se a Sant Pau de Seguries?
    • a) Llaurador
    • b) Terratinent
    • c) Mariner
    • d) Pastor

    Resposta: c) Mariner. El text indica que el fundador era mariner abans d'establir-se a Sant Pau de Seguries.

  2. Què transportava principalment la barca del mariner en els seus viatges de Barcelona a Mallorca?
    • a) Oli i vi
    • b) Taronges, fruites i marxandisa
    • c) Llana i teixits
    • d) Cereals i llegums

    Resposta: b) Taronges, fruites i marxandisa. El text especifica que la barca anava plena de taronges, fruites i marxandisa en els seus viatges.

  3. Què va fer el mariner després de perdre la seva fortuna i família al mar?
    • a) Va tornar a construir una nova barca
    • b) Va maleir el mar i va marxar terra endins
    • c) Es va quedar a la costa esperant el retorn dels seus
    • d) Va demanar ajuda als pescadors locals

    Resposta: b) Va maleir el mar i va marxar terra endins. Després de perdre tot, el mariner va maleir el mar i va decidir allunyar-se'n, prenent el primer camí terra endins.

3. Qui no et conega que et compre de Jacint Verdaguer

Flashcards

Quin era el problema principal dels estudiants?
No tenien diners per menjar.
Què va proposar un dels estudiants per aconseguir menjar?
Enganyar l'hostaler.
Què van sentir els estudiants que els va fer desviar-se?
Olor de pa acabat de fer.
Com va explicar l'estudiant la seva transformació?
Havia estat un ase per un pecat.

Preguntes tipus test

  1. En el conte, per què els estudiants volien enganyar l'hostaler?
    • a) Perquè no tenien diners per menjar.
    • b) Perquè l'hostaler els havia enganyat abans.
    • c) Perquè volien gastar una broma.
    • d) Perquè no els agradava el menjar de l'hostal.

    Resposta: a) Perquè no tenien diners per menjar.. Els estudiants no tenien diners per menjar i volien enganyar l'hostaler per obtenir menjar sense pagar.

  2. Què van sentir els estudiants que els va fer desviar el seu camí?
    • a) El cant d'un ocell.
    • b) L'olor de pa acabat de sortir del forn.
    • c) El so d'un riu proper.
    • d) La llum d'una foguera.

    Resposta: b) L'olor de pa acabat de sortir del forn.. Els estudiants van sentir l'olor de pa acabat de sortir del forn, juntament amb l'olor de pernils i formatge fresc, cosa que els va fer desviar el seu camí.

  3. Com va convèncer l'estudiant al traginer que el deixés anar?
    • a) Va dir que era un àngel enviat per Déu.
    • b) Va explicar que havia estat transformat en ase per un pecat i que la seva penitència havia acabat.
    • c) Va oferir diners al traginer a canvi de la seva llibertat.
    • d) Va amenaçar el traginer amb denunciar-lo a les autoritats.

    Resposta: b) Va explicar que havia estat transformat en ase per un pecat i que la seva penitència havia acabat.. L'estudiant va convèncer el traginer explicant-li que havia estat transformat en ase per un pecat i que la seva penitència havia acabat en aquell moment.

4. Regal d'aniversari de Pere Calders

Flashcards

Quin tipus d'objecte li suggereix l'indi al protagonista per regalar?
Un cocodril dissecat
Què explica l'indi sobre la necessitat de manteniment del cocodril dissecat?
Que la pell perd líquid i es resseca
Quines instruccions li dóna l'indi al protagonista per cuidar el cocodril?
Posar-lo en remull amb aigua tèbia i bicarbonat
Què troba la Matilde al bany que la espanta?
El cocodril a la banyera

Preguntes tipus test

  1. Quin regal busca el protagonista per a la seva senyora a la Rambla?
    • a) Una espasa d'or de Toledo
    • b) Un cocodril dissecat
    • c) Un mantó de Manila
    • d) Una calcomania del monument a Colom

    Resposta: b) Un cocodril dissecat. El protagonista busca un regal i l'indi de la botiga li suggereix un cocodril dissecat com a opció original i apreciada.

  2. Què diu l'indi sobre la reputació dels cocodrils?
    • a) Són perillosos i ataquen sense motiu
    • b) Tenen mala fama injustament i no ataquen sense motiu
    • c) Són animals molt agressius i difícils de domesticar
    • d) Són animals beneficiosos per a l'ecosistema urbà

    Resposta: b) Tenen mala fama injustament i no ataquen sense motiu. L'indi defensa que els cocodrils tenen una mala fama immerescuda, ja que no ataquen els humans sense una raó.

  3. Què li passa a la pell del cocodril dissecat segons el comerciant?
    • a) Es torna més resistent amb el temps
    • b) Perd líquid i es resseca
    • c) Canvia de color amb la llum
    • d) Es torna més suau i flexible

    Resposta: b) Perd líquid i es resseca. El comerciant explica que la pell del cocodril dissecat perd líquid i es resseca, i que cal un tractament especial per restaurar-la.

5. En començar el dia de Pere Calders

Flashcards

Quin ofici exercia Pere Calders a més d'escriptor?
Periodista i dibuixant
A quin país es va exiliar Pere Calders després de la guerra?
Mèxic
Quin significat intenta donar l'Abel a la paraula 'antaviana'?
Un continent llunyà i poc explorat
Per què l'Abel sent un 'buit' quan pensa en la paraula 'antaviana'?
Perquè un nom tot sol no és res si no correspon a alguna cosa

Preguntes tipus test

  1. Quin tipus d'obra va publicar Pere Calders el 1936 que va definir el seu estil literari?
    • a) L'ombra de l'atzavara
    • b) El primer arlequí
    • c) Aquí descansa Nevares
    • d) Cròniques de la veritat oculta

    Resposta: b) El primer arlequí. El 1936, Pere Calders va publicar 'El primer arlequí', una obra que va definir les característiques del seu estil literari.

  2. Després de la guerra, on va viure Pere Calders durant vint-i-tres anys?
    • a) Londres
    • b) París
    • c) Mèxic
    • d) Nova York

    Resposta: c) Mèxic. Després de la guerra i d'estar en un camp de concentració, Pere Calders va viure a Mèxic durant vint-i-tres anys.

  3. Quin premi va guanyar Pere Calders amb 'Cròniques de la veritat oculta'?
    • a) Premi Sant Jordi
    • b) Premi Víctor Català
    • c) Premi Nadal
    • d) Premi Planeta

    Resposta: b) Premi Víctor Català. Pere Calders va guanyar el premi Víctor Català amb la seva obra 'Cròniques de la veritat oculta'.

I 5 flashcards i 10 preguntes més al document.

Més apunts de Llengua Catalana i Literatura

Exàmens, temes i apunts de Llengua Catalana i Literatura